Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Tokany z indyka

  • 23.07.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Danie, które przywołuje węgierskie smaki gulaszu, paprykarza, tokany... oraz malowniczego krajobrazu pól paprykowych.

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 40 g masła
  • 150 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 ml śmietany do zupy
  • 2 mandarynki
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pierś indyka pokroić w paski ( 4×1, 5 cm). Posiekać cebulę i natkę pietruszki, a pieczarki pokroić na grubsze kawałki. Mandarynki obrać, usunąć biały podskórek i rozdzielić.
  2. 2.
    Na szerokiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim cebulę, a potem pieczarki. Dodać pietruszkę i pokrojone mięso. Posolić i dodać curry oraz Vegetę. Wszystko krótko poddusić i zalać śmietaną.
  3. 3.
    Dodać cząstki mandarynek i na wolnym ogniu dusić aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zalać winem.

Sposób podania

Do tokany z indyka podać gotowany ryż.

Porada

Przygotowanie tego dania będzie jeszcze szybsze jeżeli pokrojone mięso wstawimy na jakiś czas do lodówki.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 391 / 1.634 - -
Tłuszcz g 22,26 - -
Węglowodany g 12,81 - -
Błonnik g 2,45 - -
Białko g 33,68 - -
Sól g 0,40 0 0
Witamina A μg 885,18 22 18
Witamina D μg 63,77 32 32
Witamina C mg 29,66 40 33
Witamina B3 mg 15,26 109 76
Potas (K) mg 640,26 17 17
Wapń (Ca) mg 95,16 10 10
Fosfor (P) mg 315,63 39 39

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)