Tarta z ricottą, pesto i Ajvarem

  • 13.09.2016.
  • Łatwe

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki Vegety
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Do posmarowania formy:
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 łyżka masła
  • Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie szpinaku baby (lub 250 g mrożonego)
  • 450 g sera ricotta
  • 4 łyżki Pesto Genovese Podravka
  • 1 Ajvar łagodny Podravka
  • 1 Pindżur Podravka
  • 1 Relish Podravka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki Vegety Natur
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mąkę przesiać do miski, dodać Vegetę, masło pokrojone w kostkę i ugnieść na kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać. Dodać jedno żółtko, wodę, sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. 2.
    Formę wysmarować masłem i posypać otrębami. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno oraz boki formy na wysokość około 2 cm. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C z, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10 min na złoty kolor.
  3. 3.
    Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak i Vegetę Natur. W misce wymieszać ser ricotta, Pesto Genovese Podravka, mleko i jajka oraz podsmażony szpinak.
  4. 4.
    Farsz wyłożyć na upieczone ciasto, a na wierzch dodatkowo Ajvar Podravka i piec 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać z Pindżurem lub Relishem Podravka.