Tarta warzywna

  • 08.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Składniki

  • 1 mrożone ciasto francuskie (420 g)
  • 300 g Toskańskiego sosu pomidorowego z pietruszką i czosnkiem Podravka
  • 250 g bakłażanów
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g star tego parmezanu
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Blat posypujemy mąka i rozciągamy ciasto, a następnie kroimy je na 4 kawałki o wymiarach około 10x15 cm. Bakłażany kroimy w kostkę, a cebulę i cukinię w cienkie plasterki.
  2. 2.
    Pokrojone warzywa wkładamy do jednej miski, dodajemy kapary, oliwę z oliwek i mieszamy.
  3. 3.
    Przygotowanie sosu: Toskański sos pomidorowy mieszamy z Ajvarem ostrym Podravka.
  4. 4.
    Kawałki ciasta układamy na brytfance lekko oprószonej mąka. Każdą część ciasta smarujemy ¼ sosu, a następnie na każdym z nich układamy ¼ przygotowanych warzyw i posypujemy startym parmezanem
  5. 5.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około 15 minut. Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszka i podajemy.

Porada

Miłośnikom łagodnych smaków polecamy Ajvar łagodny Podravka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 703 / 2.939 - -
Tłuszcz g 50,40 - -
Węglowodany g 52,27 - -
Błonnik g 3,92 - -
Białko g 12,69 - -
Sól g 0,93 0 0
Witamina A μg 1.058,50 26 21
Witamina D μg 3,50 2 2
Witamina B3 mg 2,86 20 14
Kwas pantotenowy mg 0,49 7 7
Potas (K) mg 595,22 16 16
Wapń (Ca) mg 201,69 20 20
Fosfor (P) mg 150,81 19 19

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)