Tagliatelle z tuńczykiem i warzywami

  • 11.10.2016.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle Podravka
  • 250 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
  • 250 g tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
  • 100 g pomidorków cherry
  • 150 ml białego wina
  • 1 bakłażan
  • 50 g kaparów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Vegety
  • 200 g mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron ugotować al dente zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. 2.
    Bakłażana pokroić w kostkę, osolić i odstawić na kilka minut.
  3. 3.
    Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  4. 4.
    Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone na pół pomidorki cherry, czosnek pokrojony w plasterki i podsmażyć.
  5. 5.
    Następnie wlać wino, dodać pomidory krojone, kapary, posiekany świeży tymianek i tuńczyka.
  6. 6.
    Doprawić Vegetą, pieprzem i dusić na małym ogniu.
  7. 7.
    Pod koniec dodać bakłażana. Sos wymieszać z makaronem.

Ogłoszenie

Zamiast tuńczyka z puszki można użyć świeżego, wystarczy go upiec i skropić oliwą z oliwek.