Tagliatelle z sosem pomidorowym i krewetkami

  • 13.09.2016.
  • Łatwe

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle Podravka
  • 300 g krewetek
  • 2 łyżeczki Vegety Natur
  • 390 g pomidorów z cebulką Podravka
  • 1 łyżka Ajvaru łagodnego Podravka
  • 1/4 łyżeczki płatków papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 1/4 miodu wielokwiatowego Podravka
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć przez ok. 5 minut krewetki posypane 1 łyżeczką Vegety Natur. Odłożyć na talerz.
  2. 2.
    Na tej samej patelni dodać łyżkę oliwy i smażyć przez minutę wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory z cebulką Podravka, Ajvar łagodny Podravka, posiekaną bazylię, płatki papryczki chili, miód wielokwiatowy Podravka oraz 1 łyżeczkę Vegety Natur.
  3. 3.
    Całość wymieszać i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 8-10 minut.
  4. 4.
    Na koniec do sosu wlać śmietanę i wymieszać. Ugotowany al dente makaron połączyć z sosem i krewetkami, delikatnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem i bazylią.