Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Szybkie, wesołe rizotto

  • 23.04.2007.
  • Łatwe
  • 6
  • 20 min

Gdyby potrawom nadawać ludzkie cechy, z pewnością szybkość i wesołość byłyby jednym z najbardziej pożądanych. Gdyby tak było, szybkie i wesołe rizotto cechowałyby i inne zalety, dzięki którym nieustannie wracałoby na nasze stoły!

Składniki

  • 40 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 250 g ryżu
  • 200 g marchwi
  • 1 łyżeczka Vegety pikantnej
  • 150 g czerwonej, świeżej papryki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 200 g świeżej kapusty

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę i czosnek z dodatkiem odrobiny wody posiekać mikserem.
  2. 2.
    Na oliwie obsmażyć odcedzony ryż i drobno pokrojoną marchew, dodać rozdrobnioną cebulę i czosnek, łyżeczkę Vegety pikantnej, podlać odrobiną wody i chwilkę poddusić.
  3. 3.
    Następnie dodać świeżą paprykę, pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Dusić dolewając wody jeszcze około 10 minut.
  4. 4.
    Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojoną kapustę, resztę Vegety pikantnej i dusić, aż ryż zmięknie.

Sposób podania

Przed podaniem rizotto posypać siekaną natką pietruszki.

Porada

Ryż zalać ciepłą wodą i pozostawić około 5 minut, odcedzić. Tak przygotowany ryż szybciej się ugotuje.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 262 / 1.095 - -
Tłuszcz g 7,94 - -
Węglowodany g 47,15 - -
Błonnik g 3,14 - -
Białko g 1,80 - -
Sól g 0,91 0 0
Witamina A μg 10.845,70 271 217
Witamina E mg 2,06 9 9
Witamina C mg 63,47 85 71
Witamina B3 mg 1,11 8 6
Potas (K) mg 289,39 8 8
Wapń (Ca) mg 42,41 4 4
Fosfor (P) mg 54,65 7 7

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)