Sposób przygotowania
-
1.
Posiekaną drobno cebulę i pokrojone papryki smażyć na patelni przez 2-3 minuty.
-
2.
Dodać posiekany czosnek i mieszać aż zacznie pachnieć. Dodać krojone pomidory Podravka, oregano, łyżkę Vegety, pieprz i gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
-
3.
Natępnie dodać przecier pomidorowy Podravka , wymieszać i zdjąć z ognia. Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną.
-
4.
Pokroić drobno szynkę. Włożyć jeden płat ciasta lasagne do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na cieście rozprowadzić jedną trzecią: masy serowej mascarpone, pomidorów, a następnie posypać pokrojoną szynką.
-
5.
Powtórzyć to wykorzystując resztę składników i pozostałe płaty lasagne. Ostatni płat ciasta powinien być na wierzchu.
-
6.
Na koniec posypać lasagne startym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez 20 minut. Podawać na ciepło.
Porada
Zamiast serka mascarpone można użyć dowolnego innego białego sera.