SZYBKA LASAGNE

  • 28.10.2015.
  • Łatwe
  • 6
  • 35 min

Fani lasagne będą zachwyceni pysznym i aromatycznym daniem przygotowanym już w pół godziny.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów Podravce (400 g)
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 12 plastrów makaronowych lasagne
  • 350 g szynki drobiowej z indyka
  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Sól
  • Masło
  • 30 g sera
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Posiekaną drobno cebulę i pokrojone papryki smażyć na patelni przez 2-3 minuty.
  2. 2.
    Dodać posiekany czosnek i mieszać aż zacznie pachnieć. Dodać krojone pomidory Podravka, oregano, łyżkę Vegety, pieprz i gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  3. 3.
    Natępnie dodać przecier pomidorowy Podravka , wymieszać i zdjąć z ognia. Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną.
  4. 4.
    Pokroić drobno szynkę. Włożyć jeden płat ciasta lasagne do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na cieście rozprowadzić jedną trzecią: masy serowej mascarpone, pomidorów, a następnie posypać pokrojoną szynką.
  5. 5.
    Powtórzyć to wykorzystując resztę składników i pozostałe płaty lasagne. Ostatni płat ciasta powinien być na wierzchu.
  6. 6.
    Na koniec posypać lasagne startym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez 20 minut. Podawać na ciepło.

Porada

Zamiast serka mascarpone można użyć dowolnego innego białego sera.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 548 / 2.291 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 11,47 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 15,20 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 6,28 - -
Węglowodany g 39,83 - -
Błonnik g 5,16 - -
Białko g 21,42 - -
Sól g 0,86 0 0
Witamina A μg 4.264,76 107 85
Witamina D μg 31,16 16 16
Witamina B3 mg 9,93 71 50
Kwas pantotenowy mg 1,27 18 18
Potas (K) mg 1.127,86 30 30
Wapń (Ca) mg 163,39 16 16
Fosfor (P) mg 272,91 34 34

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)