Szaszłyki z kurczaka z tostami z serem

  • 20.04.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Grillowane szaszłyki z kurczakiem, papryką, brokułami i cebulą podawane z tostami z zapiekanym serem to pomysł na obiad w sezonie grillowym.

Składniki

  • octu balsamicznego
  • łyżka miodu wielokwiatowego Podravka
  • Vegeta do Grilla Classic
  • łyżki oleju
  • piersi z kurczaka
  • brokułów
  • cebuli
  • czerwona papryka
  • kromki pełnoziarnistego chleba tostowaego
  • żółtego sera
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania

  1. Połączyć ocet balsamiczny z Vegetą do Grilla klasycznego, oliwą i miodem - pozostawić marynatę na 20 minut.
  2. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki w kształcie kostki, przełożyć do miski z marynatą, zamieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Papryki pokroić w dużą kostkę, cebulę przekroić na cztery części. Oddzielić różyczki brokułów, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty, następnie odcedzić i ostudzić.
  4. Na drewniany lub metalowy szpikulec nadziewać na przemian kawałki marynowanego mięsa, papryki, brokułu i cebuli.
  5. Tak przygotowane szaszłyki przełożyć na rozgrzany grill i opiekać po około 8 minut z każdej strony.
  6. Na kromki tostowego chleba położyć cienkie plastry sera, po zdjęciu szaszłyków z grilla kromki przełożyć na ruszt i zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.
  7. Szaszłyki podawać z tostami oraz sałatką z sezonowych warzyw.

Sposób podania

Porcja dla 4 osób

Porada

Do wody, w której gotujesz warzywa dodaj kostkę bulionu warzywnego Vegeta, który podkreśli ich smak.

Mała tajemnica

Jeśli używasz drewnianych patyczków, pamiętaj, aby przed użyciem namoczyć je w wodzie, aby nie spaliły sie podczas grillowania.