Szaszłyki wieprzowe

  • 01.06.2011.
  • Łatwe
  • 4

Smak szaszłyków z grilla można urozmaicać dodając do nich różne dodatki. Doskonale smakują na przykład z szuszonymi śliwkami.

Składniki

  • 750 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 320 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie cebule
  • 2 papryki
  • 16 suszonych śliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • czosnek
  • Vegeta Natur do grillowanej karkówki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oliwę wymieszać z musztardą, roztartym czosnkiem (ok. 4 ząbków, według uznania) oraz Vegetą do grillowanej karkówki.
  2. 2.
    Mięso pokroić w kostkę i zanurzyć w marynacie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
  3. 3.
    Boczek i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w plasterki.
  4. 4.
    Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno mięso, paprykę, boczek, cebulę i śliwki. Tak przyrządzone szaszłyki opiekać na średnio rozgrzanym grillu, co jakiś czas je obracając.

Sposób podania

Szaszłyki podawać z sałatą polaną sosem vinegret.

Porada

Szykując szaszłyki można zastąpić suszone śliwki kawałkami ananasa z puszki.