Symfonia dalmatyńska

  • 02.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 35 min

Składniki

  • 4 filety z dorsza (ok. 600 g)
  • cebula (80 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
  • Sól
  • pieprz
  • Składniki na polentę
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 800 ml wody
  • 20 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  2. 2.
    Następnie podsmażamy cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory krojone Podravka i posiekane kapary. Zalewamy winem i doprawiamy Vegetą Śródziemnomorską. Wszystko dusimy przez kilka minut. Do sosu dodajemy rybę i krótko dusimy.
  3. 3.
    Przygotowanie polenty: do osolonego wrzątku wrzucamy masło i powoli wsypujemy mąkę kukurydziana. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. 4.
    Rybę w sosie podajemy z polentą i posypujemy kaparami.

Porada

W daniu doskonale sprawdzą się również pomidory krojone Podravka z dodtkami, np. z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem. Danią nabiorą dodatkowo intensywniejszego smaku i aromatu.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 614 / 2.567 - -
Tłuszcz g 26,33 - -
Węglowodany g 50,15 - -
Błonnik g 2,56 - -
Białko g 39,78 - -
Sól g 2,56 0 0
Witamina A μg 3.998,64 100 80
Witamina D μg 325,30 163 163
Witamina B3 mg 21,33 152 107
Kwas pantotenowy mg 1,87 27 27
Potas (K) mg 779,94 21 21
Wapń (Ca) mg 62,62 6 6
Fosfor (P) mg 450,14 56 56

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)