Świderki z boczniakami i warzywami

  • 25.09.2014.
  • Łatwe

Do makaronu wystarczy dodać warzywa, boczniaki i już możemy cieszyć się wspaniałym daniem. Nawet amator będzie w stanie poradzić sobie z tym łatwym przepisem.

Składniki

  • 40 g masło
  • 50 g szczypiorek
  • 150 g por
  • 1 szt. żółta papryka
  • 1 szt. czerwona papryka
  • 300 g boczniaki
  • 100 g cukinia
  • 150 g ser mascarpone
  • 1 szt. żółtko jajka
  • 1 szt. Kostka Warzywna Vegeta
  • 500 g woda
  • 500 g Makaron świderki Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanym maśle podsmaż do miękkości pora, cebulę w plasterkach oraz czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w kostkę.
  2. 2.
    Dodaj boczniaki i cukinię pokrojone w paski, zalej bulionem z Kostki Warzywnej Vegeta. Wymieszaj i duś na małym ogniu.
  3. 3.
    Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ser mascarpone wymieszany z żółtkiem i krótko gotuj.
  4. 4.
    Ugotuj Makaron świderki Podravka zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem Kostki Warzywnej Vegeta.
  5. 5.
    Makaron wymieszaj z warzywami i podawaj na ciepło.

Porada

Możesz zastąpić serek mascarpone śmietaną.