Świąteczne muchomory

  • 06.04.2012.

Warto wprowadzić urozmaicenie na świątecznym stole. My proponujemy przygotowanie świątecznych muchomorków.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 pomidorki
  • małe kulki mozzarelli
  • Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pomidory myjemy, ścinamy piętki i wydrążamy łyżeczką pestki.
  2. 2.
    Następnie solimy oraz pieprzymy wnętrze i odstawiamy do odsączenia. Jajka ścianamy delikatnie, aby mogły stać.
  3. 3.
    Na każdą nóżkę (jajko) nakładamy kapelusz (wydrążonego pomidorka). Z majonezu za pomocą wykałaczki robimy kropki na pomidorach, na wzór muchomorów.
  4. 4.
    Dookoła układamy kulki mozzarelli i całość posypujemy Vegetą Natur do mozzarelli i pomidorów.

Sposób podania

Świąteczne muchomory można ułożyć na talerzu na liściu sałaty.

Porada

Jajka będą się łatwiej obierać, jeśli po ugotowaniu przelejemy je zimną wodą.