Świąteczna rolada z indyka

  • 25.12.2014.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Na świąteczny stół w święta Bożego Narodzenia idealna jest rolada z piersi z indyka z warzywami

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 800 g piersi indyka (w całości)
  • 100 g szynkowej kiełbasy
  • 100 g szpinaku lub boćwiny
  • 200 g marchwi
  • 40 g masła
  • sól
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta
  • Warzywa:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała główka kapusty (ok 500 g)
  • sól
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pokroić filet z indyka. Rozbić tłuczkiem i doprawić Vegetą i czarnym pieprzem. Przygotować plastry kiełbasy szynkowej, krótko gotowane liście szpinaku lub botwinki oraz marchewkę. Warzywa Położyć na filetach z indyka dodać masło i zrolować. Owinąć folią aluminiową i włozyc do nagrzanego piekarnika do 200 ° C. Piec przez około 40 minut.
  2. 2.
    W międzyczasie umyć i obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki i ugotować. W połowie gotowania dodać kapustę i kontynuować gotowanie aż ziemniaki będa miękkie. Odcedzić, dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i zamieszać.
  3. 3.
    Pokroić roladę z indyka na plasterki, skropić sosem pozostałym z pieczenia i podawać z ziemniakami i kapustą.

Porada

pierś indyka zawinąć w folię a następnie rozbić tłuczkiem, będziemy mieli wówczas czysty blat i tłuczek. Pieczona pierś indyka zawiera tylko 1% tłuszczu, dlatego jest to zalecane źródło białka dla dzieci i chorych. Mieso indyka jest wysokobiałkowe (21-22%), chude i lekkostrawne, nadaje się dla osób w podeszłym wieku.