Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Svîčková

  • 20.04.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 70 min

Z Czech turyści często wracają zachwyceni Pragą i Wełtawą, ale również i czeską tradycyjną kuchnią. Svîčková jest daniem dla smakoszy, a jej podstawowym składnikiem to befsztyk wołowy.

Składniki

  • 800 g befsztyka wołowego
  • 50 g suszonego boczku
  • 1 łyżka Vegeta
  • 50 ml oleju
  • 50 g cebuli
  • 200 g korzenia selera i pietruszki oraz marchewki
  • pieprz ziarnisty
  • Wywar:
  • 1 mięsna kostka
  • 400 ml wody
  • ½ łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • liść laurowy
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sos:
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150-200 ml śmietany do gotowania
  • 100-150 ml białego wina
  • 1 łyżeczka marmolady z moreli
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Befsztyk wyżyłować i naszpikować boczkiem. Natrzeć Vegetą i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Dodać oczyszczone i pokrojone na większe kawałki warzywa. Wszystko jeszcze krótko podsmażyć.
  2. 2.
    Wywar: do gorącej wody dodać kostkę mięsną, liść laurowy, tymianek, skórkę z cytryny i gotować 2-3 minuty.
  3. 3.
    Podsmażone mięso i warzywa położyć na blachę, zalać wywarem, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 40 minut.
  4. 4.
    Upieczone mięso pokroić, a z sosu z pieczeni i warzyw przygotować gęsty sos.
  5. 5.
    Sos: warzywa przecisnąć przez sito, dodać rozcieńczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę do gotowania, ocet, marmoladę i białe wino.

Sposób podania

Pokrojone mięso polać sosem i podać z knedlikami.

Porada

Szpikowany befsztyk można marynować w Vegecie dzień przed przyrządzaniem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 551 / 2.303 - -
Tłuszcz g 42,00 - -
Węglowodany g 6,00 - -
Błonnik g 0,00 - -
Białko g 30,00 - -
Sól g 1,26 0 0
Witamina A μg 4.208,00 105 84
Witamina D μg 28,00 14 14
Witamina C mg 16,00 21 18
Witamina B3 mg 10,00 71 50
Potas (K) mg 661,00 18 18
Wapń (Ca) mg 64,00 6 6
Fosfor (P) mg 325,00 41 41

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)