Sposób przygotowania
-
1.
Tuńczyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe filety.
-
2.
Przygotować marynatę. Rozmaryn, koper i czosnek wymieszać z oliwą z oliwek, steki z tuńczyka doprawić Vegetą i posmarować marynatą pozostawiając na około 10 minut.
-
3.
Steki podsmażyć na gorącej patelni z obu stron (tuńczyk powinien być różowy w środku). Steki podlej pozostałą marynatą.
-
4.
Ułożyć na talerzu liscie rukoli i kukurydzę, dodać pokrojoną pomarańczę i oliwki, skropić oliwą z oliwek i octem. Steki z tuńczyka ułożyć na sałatce i skropić odrobiną mrynaty, podawać.
Porada
Doskonale przygotowane steki z tuńczyka powinny być dobrze upieczone, ale rózowe i miękkie w środku. Tuńczyk łatwo wysycha, więc upewnij się, że smażysz go na średnio podgrzanej oliwie z oliwek a nie na zbyt gorącej oliwie, aby pozostał soczysty.