Steki z łososia w pomarańczach

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Plastry pomarańczy, kminek i sok z limonki w połączeniu z pieczonym łososiem to wykwintne danie na każdą okazję.

Składniki

  • 1 kg dzwonków z łososia (4 x ok. 250 gramów)
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 opakowanie Vegety do Ryb
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Dzwonki z łososia ułożyć na papierze do pieczenia.
  2. 2.
    Wycisnąć sok z jednej limonki i polać rybę, posypać brązowym cukrem i przyprawić Vegetą do Ryb. Marynować dzwoniki łososia przez około 30 minut.
  3. 3.
    Umyć pomarańcze, pokroić je w pierścienie i ułożyć plastry pomarańczy na łososiu. Posypać kminkiem i solą.
  4. 4.
    Pokropić oliwa z oliwek i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 25 minut.

Sposób podania

Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porada

Dzwonki łososia można posmarować jedną łyżeczką miodu w miejsce brązowego cukru.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 502 / 2.098 - -
Tłuszcz g 29,57 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 4,31 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 15,27 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 7,76 - -
Węglowodany g 8,20 - -
Błonnik g 2,27 - -
Białko g 50,46 - -
Sól g 0,42 0 0
Witamina A μg 177,26 4 4
Witamina D μg 602,50 301 301
Witamina B3 mg 29,26 209 146
Kwas pantotenowy mg 4,30 61 61
Potas (K) mg 1.342,80 36 36
Wapń (Ca) mg 65,81 7 7
Fosfor (P) mg 512,10 64 64

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)