Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Steki w sosie czosnkowym

  • 27.01.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Czosnek zawiera więcej niż 200 biologicznie aktywnych substancji takich jak: olejki eteryczne, witaminy B1, B2, B6 i C, minerały i enzymy. Pikantny sos ze zdrowego czosnku, czerwonej papryki i Ajvaru Podravka zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

  • 600 g cielęcych steków
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 30 g mąki TYP 400
  • 1 łyżka Ajvaru Podravka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 50 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Steki lekko rozbić tłuczkiem, mąkę wymieszać z czerwoną papryką.
  2. 2.
    Każdy stek (z jednej strony) posypać tą mieszanką. Steki (stroną posypaną przyprawami) położyć na gorącym oleju i smażyć z każdej strony 2-3 minuty.
  3. 3.
    Posypać Vegetą, podlać wodą i dusić na lekkim ogniu pod niedomkniętym przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podlać wodą.
  4. 4.
    Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać Ajvar Podravka, pokrojony czosnek, wino, około 50 ml wody i wszystko razem chwilę podgotować.

Sposób podania

Podawać na gorąco, najlepiej z tagliatelle.

Porada

Do przygotowania tego dania najlepiej użyć dużej, szerokiej patelni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 306 / 1.279 - -
Tłuszcz g 14,75 - -
Węglowodany g 8,30 - -
Błonnik g 0,28 - -
Białko g 31,62 - -
Sól g 5,24 0 0
Witamina A μg 25,75 1 1
Witamina D μg 18,00 9 9
Witamina E mg 8,28 38 38
Witamina B3 mg 16,94 121 85
Potas (K) mg 630,96 17 17
Wapń (Ca) mg 42,27 4 4
Fosfor (P) mg 329,83 41 41

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)