Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Steki na warzywach

  • 06.12.2005.
  • Trudne
  • 4
  • 50 min

To niecodzienne, ale bardzo smaczne danie zaproponował nam Pan Denis Valčić, ambasador kuchni chorwackiej w Australii.

Składniki

  • 800 g filetu z wołowiny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
  2. 2.
    Pora również dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie paski. Warzywa krótko smażyć na gorącym oleju na patelni z grubym dnem, do smaku dodać pieprz i Vegetę.
  3. 3.
    Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć ziemniaki.
  4. 4.
    Na połowie ziemniaków rozłożyć smażoną paprykę z porem i przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Wszystko razem przycisnąć łopatką i smażyć z obu stron. Następnie tak usmażone zapiekanki z ziemniaków i warzyw wyłożyć na nasmarowaną olejem blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
  5. 5.
    W tym czasie przygotować mięso. Filet z wieprzowiny pokroić na 4 kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa. Posmarować olejem, posolić, posypać grubo zmielonym pieprzem i usmażyć na patelni lub grillu z każdej strony 2-3 minuty.

Sposób podania

Zapiekanki z ziemniaków i warzyw ułożyć na ciepłych talerzach, a na nich usmażone steki. Na każdy stek położyć masło wymieszane z pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem.

Porada

Smażonemu na oleju mięsu aromatyczne masło nada miękkości i soczystości.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 932 / 3.896 - -
Tłuszcz g 66,72 - -
Węglowodany g 39,98 - -
Błonnik g 3,95 - -
Białko g 43,08 - -
Sól g 0,81 0 0
Witamina A μg 4.350,75 109 87
Witamina D μg 38,00 19 19
Witamina C mg 140,95 188 157
Witamina B3 mg 17,89 128 89
Potas (K) mg 1.386,62 37 37
Fosfor (P) mg 477,54 60 60
Magnez mg 93,25 31 23

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)