Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Stek wołowy z rukolą

  • 09.06.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Stek wołowy podany na sałatce z rukoli prezentuje się znakomicie.

Składniki

  • 4 steki wołowe
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 150-200 g rukoli
  • 1 łyżka Vegety
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso z obu stron posmarować musztardą, włożyć do szklanego pojemnika, zalać olejem i zostawić na 2-3 godziny.
  2. 2.
    Każdy kawałek mięsa naciąć i rozłożyć jak otwartą książkę, rozbić lekko tłuczkiem, a następnie posypać z obu stron Vegetą oraz pieprzem i jeszcze na 10 minut odłożyć do oleju.
  3. 3.
    Steki piec na dobrze rozgrzanym grillu około 3-4 minuty z każdej strony.
  4. 4.
    W czasie pieczenia się mięsa, przygotować sałatkę. Rukolę zalać oliwą oraz octem balsamicznym i dobrze wymieszać.

Sposób podania

Sałatkę z rukoli rozłożyć na talerzach. Na wierzchu położyć gotowe steki. Danie przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Porada

Zamiast na grillu, mięso można upiec na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem, a ocet balsamiczny można zastąpić octem winnym.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 887 / 3.708 - -
Tłuszcz g 78,76 - -
Węglowodany g 4,54 - -
Błonnik g 2,21 - -
Białko g 40,21 - -
Sól g 0,56 0 0
Witamina A μg 2.000,00 50 40
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina C mg 12,00 16 13
Witamina B3 mg 14,91 106 75
Potas (K) mg 879,29 24 24
Wapń (Ca) mg 66,64 7 7
Fosfor (P) mg 405,76 51 51

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)