Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Spagetti z pomidorami

  • 07.06.2007.
  • Łatwe
  • 3 – 4
  • 30 min

Najprostsze spagetti z pomidorami minimaliści by się zgodzili, – že bywa najcześciej najsmaczniejsze. Z pomidorami pelati, czosnkiem i bazylią, do naszego prostego sosu dodaliśmy orzeszki piniowe, suszone pomidory i natkę. Więcej czytajcie w samym przepisie.

Składniki 3 – 4 

  • 300 g spagetti
  • 50 ml oliwy
  • 80 g cebuli dymki (biała część)
  • 300 g pomidorów Pelati Podravka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki Vegety pikantnej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
  • 30 g orzeszków piniowych

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Spagetti ugotować (al dente) w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
  2. 2.
    Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki, dodać pomidory pelati, cukier, 1 łyżeczkę Vegety pikantnej i dusić 5-10 minut.
  3. 3.
    Następnie dodać suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i bazylię.
  4. 4.
    Pomidory podsmażyć (1-2 minuty), a następnie dodać spagetti i pozostałą Vegetę pikantną.

Sposób podania

Wszystko dobrze wymieszać, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać na ciepło, suto posypane tartym parmezanem.

Porada

W razie potrzeby, do dania można dolać nieco wody, w której gotowane było spagetti.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 515 / 2.153 - -
Tłuszcz g 21,68 - -
Węglowodany g 67,82 - -
Błonnik g 4,79 - -
Białko g 15,04 - -
Sól g 1,33 0 0
Witamina A μg 1.310,79 33 26
Witamina E mg 6,06 28 28
Witamina C mg 17,02 23 19
Witamina B3 mg 10,94 78 55
Potas (K) mg 670,10 18 18
Fosfor (P) mg 252,69 32 32
Magnez mg 91,49 30 23

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)