Słoneczne mini przekąski

  • 06.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 270 g mąki tortowej
  • 130 g masła (schłodzonego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składniki na farsz
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 3 młode cebule (ok. 80 g)
  • 80 g sera ementaler
  • 30 g startego sera parmezan
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę pokrojoną w cienkie krążki mieszamy z tuńczykiem i startym serem. Wszystko układamy równomiernie na cieście w przygotowanym formach.
  2. 2.
    Ubijamy jajko i mieszamy ze słodką śmietaną oraz Vegetą, a następnie rozprowadzamy łyżeczką po farszu. Na koniec posypujemy wszystko startym parmezanem.
  3. 3.
    Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Porada

Przekąski doskonale smakują z pastami warzywnymi Podravka: Ajvar, Pindżur lub Relish Młodą cebulę można zastąpić porem albo szparagami.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 793 / 3.315 - -
Tłuszcz g 47,58 - -
Węglowodany g 56,40 - -
Błonnik g 2,34 - -
Białko g 34,15 - -
Witamina A μg 1.522,56 38 30
Witamina D μg 157,55 79 79
Witamina B3 mg 16,49 118 82
Kwas pantotenowy mg 0,98 14 14
Potas (K) mg 447,90 12 12
Wapń (Ca) mg 361,80 36 36
Fosfor (P) mg 484,84 61 61

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)