Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Singapurski omlet na ostro

  • 17.09.2007.
  • Łatwe
  • 4
  • 20 min

Kuchnie krajów południowo-wschodniej Azji, prócz gorącego i wilgotnego klimatu, tropikalnych owoców morza, warzyw i ryżu podlegają wpływom głównie chińskiej i indyjskiej, jak również, choć w mniejszym stopniu, europejskiej kuchni. Oto typowe singapurskie aromatyczne danie.

Składniki

  • 6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka Vegety pikantnej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 młode cebule
  • 1 świeżą papryczkę chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kolendry

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Jaja posolić, popieprzyć, dodać Vegetę pikantną, dodać paprykę i wszystko dobrze wymieszać.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki, posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek.
  3. 3.
    Dodać jaja, kolendrę i smażyć na złotożółty kolor.
  4. 4.
    Omlet delikatnie przewrócić i jeszcze chwilę smażyć.
  5. 5.
    Gotowy omlet pokroić na trójkąty.

Sposób podania

Podawać na gorąco z sezonową sałatką.

Porada

Omlet można usmażyć również na maśle ghee .

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 466 / 1.948 - -
Tłuszcz g 34,38 - -
Węglowodany g 10,24 - -
Błonnik g 5,39 - -
Białko g 31,34 - -
Sól g 1,15 0 0
Witamina A μg 287,29 7 6
Witamina D μg 60,00 30 30
Witamina C mg 10,72 14 12
Witamina B3 mg 8,33 59 42
Potas (K) mg 881,36 24 24
Wapń (Ca) mg 155,99 16 16
Fosfor (P) mg 372,13 47 47

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)