Serbska pljeskavica

  • 21.09.2005.
  • Łatwe
  • 6
  • 30 min

Pljeskavica nie byłaby pljeskavicą, gdy nie byłoby w niej cebuli i ostrej papryczki! Za dobrze upieczoną pljeskavice uważa się tę, która z każdej stronie jest upieczona na ciemnobrązowy kolor, a w środku jest cienka warstwa średnie pieczonego mięsa.

Składniki

  • 100 g drobno posiekanej cebuli
  • 2 posiekane ostre papryczki
  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Do mięsa dodać cebulę, papryczki, czosnek, pieprz, Vegetę i sól, wszystko dokładnie wymieszać w jednolitą masę.
  2. 2.
    Z masy mięsnej uformować kotleciki grubości 1 cm i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub na ruszcie.
  3. 3.
    Na gorącą pljeskavicę położyć łyżeczkę gęstej śmietany.

Sposób podania

Podawać z dymką lub z Ajvarem, Reliszem czy Pindżurem Podravka.

Porada

Mięso jest dobrze wymieszane gdy się już nie klei do rąk.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 464 / 1.940 - -
Tłuszcz g 34,65 - -
Węglowodany g 3,83 - -
Błonnik g 0,40 - -
Białko g 32,50 - -
Sól g 1,10 0 0
Witamina A μg 2.575,49 64 52
Witamina D μg 20,00 10 10
Witamina C mg 2,44 3 3
Witamina B3 mg 14,31 102 72
Potas (K) mg 556,80 15 15
Fosfor (P) mg 298,49 37 37
Magnez mg 33,96 11 8

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)