Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Salsa na ostro

  • 09.10.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 45 min

Dla naszej uciechy zaprzyjaźniły się: pomidory pelati z białym winem, oliwą, bazylią czosnkiem i cebulą.... A żeby salsa nabrała ostrości, w przepisie znalazła się również pikantna Vegeta. Dla końcowego efektu można zetrzeć parmezan i posypać po wierzchu. Podawać z winem.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g pomidorów Pelati Podravka
  • 1 łyżka Vegety pikantnej
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, rozdrobnione pomidory pelati i Vegetę pikantną.
  2. 2.
    Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Gotować, stopniowo dolewając wody, aż potrawa osiągnie pożądaną gęstość.
  3. 3.
    Gotową salsę posypać bazylią.

Sposób podania

Ciepłą salsę można podawać z kopytkami, spagetti lub z innego rodzaju kluskami.

Porada

Niewykorzystaną ilość salsy można zamrozić.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 256 / 1.070 - -
Tłuszcz g 7,99 - -
Węglowodany g 44,28 - -
Błonnik g 9,35 - -
Białko g 8,37 - -
Sól g 6,80 0 0
Witamina A μg 5.439,48 136 109
Witamina E mg 15,47 70 70
Witamina C mg 95,14 127 106
Witamina B3 mg 8,15 58 41
Potas (K) mg 2.112,02 57 57
Fosfor (P) mg 182,89 23 23
Magnez mg 116,24 39 29

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)