Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Sałatka z tuńczyka

  • 09.10.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 35 min

Przepis na pastę lub sałatkę z tuńczyka możemy znaleźć prawie w każdym domu, przy czym każda gospodyni używa swoich ulubionych składników. Odkryjemy nasz ulubiony przepis na sałatkę z tuńczyka.

Składniki

  • 300 g filetów z tuńczyka w oleju
  • 150 g sałatki rukola
  • 150 g jabłka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka kaparów
  • Sos:
  • 2 łyżeczki Vegety pikantnej
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazyli

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety tuńczyka dokładnie odsączyć i włożyć do głębokiego naczynia.
  2. 2.
    Dodać rukolę, pokrojone w kostkę jabłko, pomidorki koktajlowe, pokrojone jajka i kapary (opłukane uprzednio wodą).
  3. 3.
    Przygotowanie sosu do sałatki: Vegetę pikantną zalać wodą i odstawić na ok 5 minut.
  4. 4.
    Następnie dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię.

Sposób podania

Sałatkę delikatnie wymieszać, polać przygotowanym sosem i podawać.

Porada

Sos do sałatki można również podawać oddzielnie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 374 / 1.563 - -
Tłuszcz g 21,95 - -
Węglowodany g 16,36 - -
Błonnik g 2,43 - -
Białko g 28,42 - -
Sól g 2,78 0 0
Witamina A μg 743,12 19 15
Witamina D μg 196,50 98 98
Witamina C mg 13,09 17 15
Witamina B3 mg 15,08 108 75
Potas (K) mg 419,39 11 11
Wapń (Ca) mg 68,01 7 7
Fosfor (P) mg 327,18 41 41

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)