Sałatka z serem feta

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 10 min

Zacznij dzień od świeżej sałatki z różnych zielonych sałat z kawałeczkami sera feta.

Składniki

  • 250 g lodowej sałaty
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 100 g pomidorów cherry
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Vegety do Sałatek (6 g)
  • 2 - 3 łyżki octu (lub soku z cytryny)

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Umyć i pokroić sałatę lodową. Dodać umyte liście rukoli i roszponki oraz pokrojone pomidory koktajlowe.
  2. 2.
    Ser feta odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
  3. 3.
    Przygotować dressing mieszając oliwę z oliwek z octem lub sokiem z cytryny. Sałatkę wymieszać z sosem tuż przed podaniem.

Porada

Aby urozmaicić sałatkę możesz dodać inne warzywa takie jak ogórek, rzodkiewkę itp. Sałatki najlepiej smakują jesli użyjemy świeżych warzyw sezonowych. Ser w sałatce to znakomite źródło wysokiej jakości białka. W miejsce sera feta można użyć sera koziego lub sera ricotta.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 436 / 1.822 - -
Tłuszcz g 38,64 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 9,14 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 17,17 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 2,35 - -
Węglowodany g 16,64 - -
Błonnik g 2,58 - -
Białko g 7,13 - -
Sól g 224.237,00 9343 9343
Witamina A μg 1.544,88 39 31
Witamina D μg 6,73 3 3
Witamina B3 mg 0,46 3 2
Kwas pantotenowy mg 0,26 4 4
Potas (K) mg 227,50 6 6
Fosfor (P) mg 26,85 3 3

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)