Sałatka z orzeszkami ziemnymi

  • 13.04.2009.
  • Łatwe
  • 4
  • 25 min

Sałatka ta zawiera ciekawe połączenie składników: fasolę, kukurydzę, avokado, mozzarellę, orzeszki ziemne i żurawinę. Któż może oprzeć się takiej, doprawionej ostrym sosem, potrawie?

Składniki

  • 200 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do mozarelli i pomidorów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g fasoli konserwowej
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 120 g dojrzałego avokado
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mozzarellę pokroić w kostkę, posypać połową łyżeczki Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  2. 2.
    Mozzarellę marynować przez 10 minut, a następnie dodać fasolę, kukurydzę, pokrojone avokado, żurawinę i rozdrobnione orzeszki ziemne.
  3. 3.
    Wszystko polać pozostałą oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypać Vegetą Natur do mozzarelli i pomidorów.

Sposób podania

Sałatkę lekko wymieszać i podać jako dodatek do mięsa z grilla.

Porada

Sałatkę można dodatkowo doprawić papryczką chilli.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 540 / 2.257 - -
Tłuszcz g 38,01 - -
Węglowodany g 32,30 - -
Błonnik g 8,73 - -
Białko g 23,72 - -
Sól g 0,71 0 0
Witamina A μg 535,10 13 11
Witamina D μg 6,53 3 3
Witamina C mg 8,39 11 9
Witamina B3 mg 8,80 63 44
Potas (K) mg 677,70 18 18
Wapń (Ca) mg 416,32 42 42
Fosfor (P) mg 410,94 51 51

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)