Sałatka z grillowanych warzyw

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 8
  • 40 min

Sałatka z grillowanych warzyw? Dlaczego nie? Różnorodne grillowane warzywa doprawione przyprawą do sałatek Vegeta to idealne danie w sezonie grillowym.

Składniki

  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 400 g pieczarek (duże pieczarki)
  • 500 g cukinii
  • 200 g cebuli dymki
  • 300 g kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką i serem
  • 200 g sera feta
  • 1 opakowanie Vegety do Sałatek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Paprykę umyć i i pokroić na duże kawałki usuwając gniazda z nasionami.Pieczarki przekroic na pół, cukinię przeciąc wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry.
  2. 2.
    Cebule pokroić, koper włoski pokroić w paski. Warzywa grilluj a następnie ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę i kolendrę, osuszone i pokrojone nadziewane oliwki.
  3. 3.
    Doprawić Vegetą do Sałatek, dodać oliwę i zamieszać. Przykryć i odstawić na około 5 do 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porada

Można dodać trochę śmietany podczas grillowania warzyw dla bogatszego smaku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 267 / 1.116 - -
Tłuszcz g 21,57 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 6,33 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 12,50 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 1,76 - -
Węglowodany g 12,32 - -
Błonnik g 4,07 - -
Białko g 10,10 - -
Sól g 0,22 0 0
Witamina A μg 4.214,26 105 84
Witamina D μg 47,00 24 24
Witamina B3 mg 4,61 33 23
Kwas pantotenowy mg 1,37 20 20
Potas (K) mg 786,05 21 21
Wapń (Ca) mg 276,61 28 28
Fosfor (P) mg 243,56 30 30

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)