Sałatka z ciecierzycą i chorizo

  • 04.10.2016.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • Składniki:
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 125 g mieszanki świeżych sałat
  • 280 g ciecierzycy w puszce
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • Składniki na dressing:
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki Podravka
  • 2 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ciecierzycę odsączyć i opłukać bezpośrednio pod zimną wodą. Cebulę pokroić w cienkie talarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i ciecierzycę, doprawić Vegetą Natur i odstawić do wystygnięcia.
  2. 2.
    Dressing: odsączone pomidory pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski. Wymieszać z Ajvarem, octem balsamicznym i wodą.
  3. 3.
    Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć z obu stron plastry chorizo, aż będą chrupiące.
  4. 4.
    Na talerz wyłożyć mix sałat, następnie cebulę z ciecierzycą, dressing oraz chorizo.

Sposób podania

Na talerz wyłożyć mix sałat, następnie cebulę z ciecierzycą, dressing oraz chorizo.

Porada

Sałatkę podawać z grzankami z żytniego chleba.