Sałatka wiosenny tuńczyk

  • 06.04.2012.
  • Średnio trudne

Lekka sałatka z tuńczykiem stanowić będzie idealne uzupełnienie świątecznych dań.

Składniki

  • 200 g tuńczyka w oliwie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 1 jabłko
  • 50 g zielonej fasoli
  • 4 karczochy marynowane w oliwie
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka czosnku
  • przeciśniętego przez praske
  • 1 łyżeczka swieżych ziół (koperek, pietruszka, bazylia, oregano)
  • 3 łyżeczki Vegety Natur do sałatek
  • pieprz swieżo mielony

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Cebulę obrać i drobno posiekać, a jajka obrać i pokroić w ósemki.
  2. 2.
    Pomidory pokroić w paski. Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  3. 3.
    Zieloną fasolę obgotować i podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować sos.
  4. 4.
    Wszystkie składniki sałatki, wraz z karczochami i szczypiorkiem, zalać sosem i dokładnie wymieszać.

Sposób podania

Sałatkę przed podaniem posypać tartym serem.

Porada

Do sałatki można użyć również tuńczyka w puszce w sosie własnym.