Sałatka warstwowa

  • 10.09.2015.
  • 8
  • 30 min

Składniki

  • 200 g makaronu kokardki Podravka
  • 1 brokuł
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 łyżki pasty warzywnej Pindżur Podravka
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 awokado
  • 200 g szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Natur W Smak do sałatek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy różyczki brokułu. Po odlaniu wody płuczemy makaron i brokuły pod zimną woda i odcedzamy. Różyczki brokułu wyjmujemy i osuszamy.
  2. 2.
    Majonez mieszamy z 1/4 szklanki jogurtu, Pindżurem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i połowa soku z limonki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki oraz doprawiamy solą.
  3. 3.
    W dużej misce na samym dnie układamy awokado, a na nim kładziemy kolejne warstwy sałatki: szynkę pokrojona w kostkę, ugotowane brokuły, pierwsza warstwę startego sera, ugotowany makaron, ponownie starty ser, sos majonezowy z Pindżurem, sałatę rzymska pokrojoną w plastry, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  4. 4.
    Całość polewamy oliwą wymieszana z Vegeta Natur W Smak do sałatek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Sałatkę podajemy schłodzoną.