Sałatka pomidorowa

  • 10.09.2015.
  • 6
  • 20 min

Składniki

  • 200 g makaronu kolanka Podravka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ¾ szklanki czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Na dressing:
  • 4 łyżki pasty Relish Podravka
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • parmezan

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron gotujemy w dużym garnku w wodzie z 1 łyżką Vegety i oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Następnie przekładamy do miski.
  2. 2.
    Przygotowanie dressingu: miksujemy ze sobą wszystkie składniki tak aby otrzymać gładka pastę i dodajemy go do makaronu. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidorki, oliwki, fetę pokrojona w kostkę i suszone pomidory pokrojone w paski. Całość posypujemy tartym parmezanem i natką pietruszki.
  3. 3.
    Na koniec wszystko ponownie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.