Sałatka na zimno z makaronem i tuńczykiem

  • 15.06.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 25 min

Składniki

  • 450 g mrożonej zielonej fasoli szparagowej
  • 360 g makaronu penne Podravka
  • 230 g tuńczyka w oleju roślinnym
  • 160 g twarogu
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 40 ml octu winnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • czarny pieprz ziarnisty
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotować fasolę szparagową.
  2. 2.
    Następnie wymieszać z cebulą pokrojoną w plastry, odsączonym tuńczykiem i papryką pokrojoną w paski. Całość doprawić oliwą z oliwek i octem winnym.
  3. 3.
    Przed podaniem dodać twaróg pokrojony w kostkę oraz posypać grubo mielonym pieprzem i solą.

Porada

Do sałatki idealnie nadają się także inne kształty makaronów, jak np.: tagliatelle – wstążki lub świderki. Zamiast papryki można dodać rzodkiewkę, która nada potrawie słodko-gorzki smak.