Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Ryż z tuńczykiem

  • 18.05.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Ten trochę nietypowy przepis pochodzi z Anglii. Kolejność przygotowywania jest nieco inna niż zwykle, przyprawy są również nietypowe, a do udekorowania należy użyć pokrojonego w plasterki jajka.

Składniki

  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • sól
  • 100 ml śmietany do gotowania
  • 1 liść laurowy
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 40 g masła
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 300 g odsączonego tuńczyka z puszki
  • pieprz
  • Do udekorowania:
  • 3 jaka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. 2.
    Śmietanę doprawioną liściem laurowym i gałką muszkatołową podgrzewać, aż się zagotuje.
  3. 3.
    Na rozgrzanym maśle krótko podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ugotowany ryż, Vegetę i tuńczyka w kawałkach. Zalać całość przygotowaną śmietaną i krótko podgotować. Pod koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Sposób podania

Podawać ozdobione talarkami ugotowanego na twardo jajka i posiekną natką pietruszki.

Porada

Tuńczyka z puszki można zastąpić wędzonym filetem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 480 / 2.006 - -
Tłuszcz g 24,49 - -
Węglowodany g 35,98 - -
Błonnik g 0,72 - -
Białko g 27,62 - -
Sól g 1,73 0 0
Witamina A μg 889,34 22 18
Witamina D μg 210,94 105 105
Witamina C mg 3,03 4 3
Witamina B3 mg 14,72 105 74
Potas (K) mg 281,40 8 8
Wapń (Ca) mg 69,61 7 7
Fosfor (P) mg 341,46 43 43

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)