Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Ryba po Lizbońsku

  • 13.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 40 min

Portugalczycy tłumaczą swoje zamiłowanie do ryb tym, że one dobrze „pływają” w wybornej oliwie, jak i w wyśmienitym portugalskim winie. Poniższy oto przepis pochodzi z Lizbony.

Składniki 4 – 6 

  • 800 g filetów z morszczuka lub dorsza
  • 500 g pomidorów lub całych pomidorów bez skórki w zalewie
  • 350 g cebuli
  • 750 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pomidory, cebulę i czosnek pokroić, obrać ziemniaki i pokroić na plastry. Filety podzielić na duże kawałki.
  2. 2.
    W naczyniu ułożyć warstwami pomidory, ziemniaki, cebulę, czosnek i rybę. Ziemniaki i rybę zawsze posypać z odrobiną Vegety, soli i pieprzu. Czynność powtórzyć zależnie od ilości składników. Ostatnią warstwą muszą być ziemniaki.
  3. 3.
    Dodać posiekaną natkę pietruszki, liść laurowy oraz wszystko posypać słodką i ostrą papryką. Zalać wodą (100 ml) i oliwą z oliwek.
  4. 4.
    Pod przykryciem gotować na wolnym ogniu, bez mieszania. Wystarczy tylko potrząsać naczyniem. Danie jest gotowe, gdy ziemniaki są ugotowane.

Sposób podania

Rybę po Lizbońsku można podawać jako odrębnie danie główne na wszystkie okazje i o każdej porze roku, szczególnie jako wyjątkowe danie postne.

Porada

W Portugalii danie to przygotowują z mięsa wędzonego dorsza. Jeśli do dania użyjecie wędzonego dorsza, pamiętajcie, że przed gotowaniem trzeba go moczyć w zimnej wodzie przez trzy dni, codziennie zmieniając wodę.

Mała tajemnica

Gotowanie pod przykryciem umożliwia zachowanie wartości odżywczych.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Tłuszcz g 12,08 - -
Węglowodany g 33,61 - -
Błonnik g 4,10 - -
Białko g 28,13 - -
Sól g 2,16 0 0
Witamina A μg 581,05 15 12
Witamina D μg 58,66 29 29
Witamina C mg 47,69 64 53
Witamina B3 mg 10,66 76 53
Potas (K) mg 1.533,02 41 41
Fosfor (P) mg 377,77 47 47
Magnez mg 85,60 29 21

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)