Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Rösti

  • 02.12.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Rösti tradycyjne szwajcarskie danie z tartych i smażonych ziemniaków. Zazwyczaj podaje się je jako dodatek do dań mięsnych, ale doskonałe jest również jako danie główne podawane np… z zieloną sałatą.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g boczku wędzonego
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka Vegeta
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, trochę ostudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, jak do jabłek. Cebulę pokroić w cienkie talarki, a boczek w kostki.
  2. 2.
    Na oleju usmażyć cebulę i boczek, wymieszać z tartymi ziemniakami. Popieprzyć, dodać Vegetę i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. 3.
    Na rozgrzany olej łyżką kłaść przygotowaną masę i smarzyć z każdej strony 4-5 minut.

Sposób podania

Podawać ciepłe z sałatą według gustu.

Porada

To danie można przygotować bez boczku.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 402 / 1.680 - -
Tłuszcz g 16,94 - -
Węglowodany g 52,52 - -
Błonnik g 4,95 - -
Białko g 11,06 - -
Sól g 0,54 0 0
Witamina D μg 2,40 1 1
Witamina E mg 5,53 25 25
Witamina C mg 40,80 54 45
Witamina B3 mg 6,37 45 32
Potas (K) mg 1.083,95 29 29
Fosfor (P) mg 185,45 23 23
Magnez mg 62,30 21 16

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)