Roladki z dorady ze szpinakiem i krewetkami podawane z palentą

  • 20.09.2015.
  • 4
  • 35 min

Składniki

  • SKŁADNIKI
  • 4 dorady
  • 100 g krewetek
  • 60 g świeżego szpinaku
  • gęsty ocet balsamiczny (do dekoracji)
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 8 szt muli
  • 390 g pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • pieprz
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • SKŁADNIKI NA PALENTĘ
  • 80 g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka pasty truflowej
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ryby sprawić i oczyścić. Gotowe filety przyprawić Vegetą i pieprzem. Na filetach ułożyć liście szpinaku i krewetkę. Zrolować i zawinąć w przezroczystą folię spożywczą, a następnie w aluminiową. Gotować 15 minut.
  2. 2.
    Przygotować sos: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek, pietruszkę i mule. Całość dusić kilka minut, a następnie dodać pomidory krojone z oliwą i czosnkiem oraz wino, które należy odparować. Dodać cukier i doprawić Vegetą oraz pieprzem.
  3. 3.
    Przygotować palentę: do wrzącej, osolonej wody dodać stopniowo i po woli kaszę kukurydzianą oraz pastę truflową. Mieszać aż całość zgęstnieje, a następnie przelać do formy i odstawić do schłodzenia. Palente pokroić na kawałki.
  4. 4.
    Rybę podawać z palentą i sosem. Ozdobić gęstym octem balsamicznym.