Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Rogaliki "Kramberger"

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Te wyjątkowe, wytrawne (choć ze słodkim elementem) rogaliki zachwycą nawet najwybredniejszych świątecznych gości.

Składniki

  • 600 g kotletów wołowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 120 g cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g pomidorów krojonych Podravka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wisien z kompotu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 gałązka pietruszki
  • Vegeta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso pokroić na mniejsze kawałki i lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować zgniecionym czosnkiem, na to położyć plasterek boczku, zawinąć i przymocować wykałaczką.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć nasze "rogaliki", dodać pomidory krojone i Vegetę.
  3. 3.
    Dusić na lekkim ogniu aż mięso będzie miękkie, dodać trochę cukru, wiśni, wino i bułkę tartą, żeby zrobić sos.
  4. 4.
    Jeżeli jest taka potrzeba można jeszcze dodatkowo posolić, popieprzyć i dodać pokrojoną pietruszkę.

Sposób podania

Jako dodatek do „rogalików” można podać ugotowany ryż Podravka albo krokiety.

Porada

Jeżeli do przygotowania tego dania użyjemy befsztyk, to czas przygotowania znacznie się skróci.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 586 / 2.449 - -
Tłuszcz g 41,49 - -
Węglowodany g 6,46 - -
Błonnik g 0,67 - -
Białko g 41,10 - -
Sól g 5,36 0 0
Witamina A μg 417,42 10 8
Witamina D μg 21,68 11 11
Witamina C mg 21,00 28 23
Witamina B3 mg 13,61 97 68
Potas (K) mg 849,53 23 23
Fosfor (P) mg 437,91 55 55
Magnez mg 53,18 18 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)