Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Risotto z kaszy jęczmiennej

  • 15.02.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 80 min

Rzadko spotyka się prawdziwych miłośników kaszy jęczmiennej. Jeżeli ten przepis Wam się spodoba – dajcie nam koniecznie znać!

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g fasoli
  • 300 g karczku (lub żeberek)
  • liść laurowy
  • 1 łyżka Vegety
  • 40 g cebuli
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • 150 g warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 100 g ziemniaków
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kaszę i fasolę dzień przed gotowaniem namoczyć w wodzie i oddzielnie ugotować. Tak samo zrobić z mięsem.
  2. 2.
    Na oleju usmażyć pokrojoną cebulę, warzywa korzenne pokrojone w kostkę i wszystko razem dusić podlewając wodą około 10 minut.
  3. 3.
    Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy i dusić aż warzywa zmiękną.
  4. 4.
    Dodać odcedzoną fasolę, kaszę, Vegetę i mięso razem z wodą, w której było gotowane.
  5. 5.
    Można dodać jeszcze tyle wody, aby cała treść garnka była pod wodą i gotować jeszcze przez 10 minut.

Sposób podania

Posypać pokrojoną pietruszką i podawać na ciepło.

Porada

Przed podaniem, do dania można dolać 2-3 łyżki octu z jabłek.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 532 / 2.224 - -
Tłuszcz g 28,00 - -
Węglowodany g 48,00 - -
Błonnik g 10,00 - -
Białko g 21,00 - -
Sól g 6,59 0 0
Witamina A μg 5.010,00 125 100
Witamina D μg 9,00 5 5
Witamina C mg 9,00 12 10
Potas (K) mg 613,00 17 17
Fosfor (P) mg 323,00 40 40
Magnez mg 70,00 23 18

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)