Risotto śródziemnomorskie

  • 01.06.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 400 g ryżu arborio Podravka
  • 250 g oczyszczonych krewetek z ogonkami
  • 150 ml białego wina
  • 150 g cukinii
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 50 ml śmietany do gotowania
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej
  • czarny pieprz mielony
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażyć uprzednio oczyszczone i doprawione Vegetą krewetki.
  2. 2.
    Kiedy będą gotowe, dodać drobno posiekane kapary i czosnek, wszystko podsmażyć i podlać białym winem, zredukować, a następnie dodać ryż. Gdy ryż się zeszkli, podlać go wodą, doprawić solą oraz pieprzem i kontynuować gotowanie. W czasie gotowania podlewać ryż od czasu do czasu, a na sam koniec dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski.
  3. 3.
    Kiedy danie będzie gotowe, dodać śmietanę, tak żeby risotto nabrało kremowej konsystencji.

Porada

Ryż arborio podczas gotowania wydziela dużo skrobi, co zagęszcza potrawę. Z tego powodu należy dodać tylko tyle śmietany, ile potrzeba, inaczej zdominuje ona smak potrawy.