Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pulpeciki

  • 14.04.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 50 min

Słynne w krajach nordyjskich pulpeciki, różnią się między sobą zależnie od regionu. W Finlandii, skąd pochodzi ten przepis, nazywają się Lihapullat, a w Szwecji Köttbulla. Finlandczycy proponują aby pulpeciki podawać z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 40 g bułki tartej
  • 100 ml śmietany do zup
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta białego pieprzu
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Bułkę tartą wymieszać z wodą i śmietaną, odstawić na około 10 minut.
  2. 2.
    Na oleju usmażyć posiekaną cebulę, trochę ostudzić i wraz z zielem angielskim, białym pieprzem, Vegetą, jajkiem i bułką tartą dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. 3.
    Z masy uformować pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony.

Sposób podania

Smażone pulpeciki podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartej marchewki.

Porada

Mięsne pulpeciki należy uformować wilgotnymi rękoma.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 789 / 3.298 - -
Tłuszcz g 17,77 - -
Węglowodany g 2,70 - -
Błonnik g 0,19 - -
Białko g 6,63 - -
Sól g 1,20 0 0
Witamina A μg 79,70 2 2
Witamina D μg 7,94 4 4
Witamina E mg 0,87 4 4
Witamina B3 mg 2,42 17 12
Potas (K) mg 119,93 3 3
Wapń (Ca) mg 17,12 2 2
Fosfor (P) mg 69,89 9 9

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)