Pulpeciki z Pindżurem i batatami

  • 11.11.2016.

Składniki

  • 500 g batatów
  • 600 g mielonej wieprzowiny i cielęciny
  • 195 g pasty warzywnej Pindżur Podravka
  • 70 g żółtego sera typu gouda
  • 150 ml mleka
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka Vegety
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Bataty pokroić na mniejsze kawałki (np. w słupki lub ósemki), skropić oliwą i lekko osolić.
  2. 2.
    Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C, aż będa miękkie. Bułkę porwać na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie, odstawić do wystygnięcia.
  3. 3.
    Mięso włożyć do miski, dodać wyciśniętą z mleka bułkę, cebulę, Vegetę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki.
  4. 4.
    Dodać pokrojony w kostkę żółty ser i całość dobrze wymieszać. Następnie formować pulpeciki o grubości 2-3 cm. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Sposób podania

Podawać z Pindżurem i upieczonymi batatami.

Porada

Bataty można doprawić świeżym tymiankiem i oregano.