Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pstrągi z migdałami

  • 14.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 70 min

Pstrągi można przygotowywać na wiele sposobów, m.in. z migdałami i Vegetą W Smak Do Ryb.

Składniki

  • 4 duże pstrągi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • 100-150 ml białego wina
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Ryb

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pstrągi wyczyścić, umyć i wysuszyć.
  2. 2.
    Migdały włożyć do wrzącej wody, zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 5 minut, a potem wyjąć, oczyścić ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
  3. 3.
    Pstrągi skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i Vegetą W Smak Do Ryb oraz posypać bułką tartą. Pstrągi ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  4. 4.
    Dolać wino, a rybę przykryć listkami migdałów. Całe naczynie przykryć nasmarowaną masłem folią aluminiową, włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach pieczenia zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.

Sposób podania

Do tak przygotowanych pstrągów podawać gotowane ziemniaki i sałatkę warzywną.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 472 / 1.973 - -
Tłuszcz g 29,05 - -
Węglowodany g 10,86 - -
Błonnik g 2,91 - -
Białko g 38,60 - -
Sól g 1,97 0 0
Witamina A μg 482,42 12 10
Witamina D μg 7,96 4 4
Witamina E mg 9,81 45 45
Witamina B3 mg 17,43 125 87
Potas (K) mg 995,48 27 27
Wapń (Ca) mg 194,49 19 19
Fosfor (P) mg 577,63 72 72

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)