Pstrąg faszerowany z grilla

  • 03.06.2011.
  • Średnio trudne
  • 2

Ryby są bardzo zdrowe, dlatego warto je włączyć do grillowego menu.

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 15 dag drobno pokrojonych pieczarek
  • 1 łyżeczka pasty warzywnej Ajvar Podravka
  • świeże listki tymianku
  • Marynata:
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Przygotować marynatę z białego wina, octu balsamicznego, cukru i tymianku.
  2. 2.
    Oczyścić rybę, natrzeć ją marynatą i zostawić w chłodnym miejscu na okołu 30 minut.
  3. 3.
    Przygotować farsz: pieczarki oczyścić i drobno pokroić, dodać pastę warzywną Ajvar i listki tymianku. Dokładnie wymieszać.
  4. 4.
    Pstrąga nadziać farszem i posypać z zewnątrz Vegetą do ryb. Zawinąć w folię aluminiową i piec na dobrze rozgrzanym grillu.

Sposób podania

Pstrąga można skropić dla smaku sokiem z cytryny.

Porada

Pstrąga można dodatkowo przebić wykałaczkami, żeby nie wypłynął z niego farsz podczas pieczenia.