Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Przysmak góralski

  • 19.03.2004.
  • Łatwe
  • 8
  • 90 min

Dania góralskie są wyjątkowo smaczne. Czy to z powodu wysokości, świeżego powietrza, lasów czy też chodzi o sposób przygotowania? Nie ważne… grunt to się nimi delektować.

Składniki

  • 12 jajek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 250 g szynki
  • 150 g czerstwego chleba (3 bułki-kajzerki)
  • 100 g dymki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka Vegety
  • Do posmarowania blachy:
  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Roztrzepać jajka i dodać Vegetę, pieprz, posiekaną dymkę i szynkę.
  2. 2.
    Wędzony boczek i czerstwą bułkę pokroić w kostkę i dodać do masy z jajek.
  3. 3.
    Okrągłą blachę (o średnicy 18 cm) posmarować masłem, posypać bułką tartą i wlać do niej przygotowaną masę.
  4. 4.
    Blachę przykryć folią aluminiową, umieścić na większej blasze wypełnionej gorącą wodą i piec w piekarniku o temperaturze 200°C przez ok. 50 minut.

Sposób podania

Przysmak góralski wyjąć z blachy, ostudzić i pokroić w plasterki. Podawać z szynką, oscypkami, chrzanem i dymką.

Mała tajemnica

Do masy można również dodać grzyby wg uznania.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 280 / 1.170 - -
Tłuszcz g 16,23 - -
Węglowodany g 12,50 - -
Błonnik g 1,21 - -
Białko g 20,02 - -
Sól g 3,70 0 0
Witamina A μg 639,32 16 13
Witamina D μg 45,84 23 23
Witamina C mg 11,01 15 12
Witamina B3 mg 5,09 36 25
Potas (K) mg 289,46 8 8
Wapń (Ca) mg 74,48 7 7
Fosfor (P) mg 252,05 32 32

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)