Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Pomidory z kukurydzą

  • 01.12.2008.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Pomidory i kukurydza są nieodzownymi produktami Nowego Świata, więc chilijskiej kuchni również. Można je przygotować z użyciem odpowiednich przypraw i podawać jako dodatek do drobiu lub innego mięsa.

Składniki

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsistych pomidorów
  • 2 łyżeczki Vegety
  • pieprz
  • 200 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • Do posypywania:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć posiekaną cebulę.
  2. 2.
    Dodać posiekany czosnek i dusić razem, aż cebula zmięknie (10-15 minut).
  3. 3.
    Następnie dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory i gotować przez kolejne 10 minut.
  4. 4.
    Dodać Vegetę, pieprz i kukurydzę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

Sposób podania

Posypać natką pietruszki i podawać jako dodatek do filetu z piersi kurczaka lub kotleta cielęcego.

Porada

Naciąć skórkę pomidorów ostrym nożem, włożyć do wrzątku i od razu wyjąć – łatwiej będzie je obrać.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 172 / 719 - -
Tłuszcz g 10,93 - -
Węglowodany g 18,98 - -
Błonnik g 3,15 - -
Białko g 2,89 - -
Sól g 1,15 0 0
Witamina A μg 828,93 21 17
Witamina E mg 2,72 12 12
Witamina C mg 31,19 42 35
Witamina B3 mg 1,79 13 9
Potas (K) mg 434,78 12 12
Fosfor (P) mg 73,65 9 9
Magnez mg 29,92 10 7

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)