Polędwiczki wieprzowe

  • 16.09.2013.
  • Łatwe
  • 6
  • 30 min

Ekscytujące połączenie smaków na Twoim talerzu to duszone polędwiczki doprawione czerwonym winem i aronią, to lekka wykwintna kolacja.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowe (2 polędwiczki)
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki dżemu z aronii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml czerwonego wina
  • 30 g masła
  • 25 ml śmietany
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta
  • Puree:
  • 600 g selera
  • 30 g masła
  • 70 ml śmietany
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć i usunąć tłuszcz.
  2. 2.
    Posypać jedną łyżką Vegety, doprawić pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni i smazyć polędwiczki wieprzowe.
  3. 3.
    Smażyć wieprzowinę równomiernie ze wszystkich stron, aż nabierze ładnego złotego koloru na zewnątrz, w środku powinna pozostac lekko różowa. Zdjąć z patelni.
  4. 4.
    Dodać dżem z aronii i sok z cytryny wymieszać.Dodać wino i dusić na małym ogniu. Dodać masło i wymieszać, następnie dodać śmietanę, gotować jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia.
  5. 5.
    Aby zrobić purée, ugotować seler we wrzącej wodzie, odcedzić i zmiksować. Dodać masło i śmietanę połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  6. 6.
    Doprawić solą do smaku.
  7. 7.
    Polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem z aronni i podawać z puree z selera.

Porada

Jeśli chcesz by sos był bardziej gęsty dodaj do sosu skrobię kukurydzianą.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 236 / 986 - -
Tłuszcz g 12,51 - -
Węglowodany g 5,09 - -
Błonnik g 0,40 - -
Białko g 21,67 - -
Sól g 0,72 0 0
Witamina A μg 180,69 5 4
Witamina D μg 15,49 8 8
Witamina B3 mg 9,15 65 46
Kwas pantotenowy mg 0,93 13 13
Potas (K) mg 496,81 13 13
Wapń (Ca) mg 27,08 3 3
Fosfor (P) mg 234,86 29 29

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)