Sposób przygotowania
-
1.
Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć i usunąć tłuszcz.
-
2.
Posypać jedną łyżką Vegety, doprawić pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni i smazyć polędwiczki wieprzowe.
-
3.
Smażyć wieprzowinę równomiernie ze wszystkich stron, aż nabierze ładnego złotego koloru na zewnątrz, w środku powinna pozostac lekko różowa. Zdjąć z patelni.
-
4.
Dodać dżem z aronii i sok z cytryny wymieszać.Dodać wino i dusić na małym ogniu. Dodać masło i wymieszać, następnie dodać śmietanę, gotować jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia.
-
5.
Aby zrobić purée, ugotować seler we wrzącej wodzie, odcedzić i zmiksować. Dodać masło i śmietanę połączyć do uzyskania jednolitej masy.
-
6.
Doprawić solą do smaku.
-
7.
Polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem z aronni i podawać z puree z selera.
Porada
Jeśli chcesz by sos był bardziej gęsty dodaj do sosu skrobię kukurydzianą.