Polędwiczka wieprzowa po sródziemnomorsku z sałatką

  • 08.06.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
  • 600 g ziemniaków
  • 600 g pomidorków cherry
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka Vegety Pikantnej
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Plastry bakłażana lekko osolić i odstawić na 20 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ćwiartki ziemniaków gotować w osolonej wodzie 10 minut. Bakłażana wymieszać z połówkami pomidorków i talarkami cebuli, lekko osolić. Dodać odcedzone ziemniaki, polać oliwą i piec w 200°C przez 30 minut.
  2. 2.
    W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry, dodać posiekany czosnek, Vegetę Pikantną i wymieszać, a następnie nasmarować mięso. Polędwicę podsmażyć z każdej strony, aby z zewnątrz była upieczona, a w środku różowa.
  3. 3.
    Mięso pokroić na mniejsze kawałki i podawać z Ajarem Podravka oraz pieczonymi warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.

Porada

Do pieczenia warzyw można dodać ćwiartki cytryny, która nada im aromat i sprawi, że będą doskonale smakować.