Polędwiczka w śródziemnomorskich pomidorach z nutą kolendry

  • 12.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g cebuli
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych Podravka (390 g)
  • 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka Vegety
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polędwicę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm, a następnie układamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka.
  2. 2.
    Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę.
  3. 3.
    Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. 4.
    Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Porada

Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną białego wina.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 314 / 1.313 - -
Tłuszcz g 15,51 - -
Węglowodany g 10,35 - -
Błonnik g 1,65 - -
Białko g 33,19 - -
Sól g 3,06 0 0
Witamina A μg 581,30 15 12
Witamina D μg 18,00 9 9
Witamina B3 mg 14,34 102 72
Kwas pantotenowy mg 1,50 21 21
Potas (K) mg 872,65 24 24
Wapń (Ca) mg 60,28 6 6
Fosfor (P) mg 372,43 47 47

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)