Polędwica wieprzowa ze śliwką

  • 25.09.2014.
  • Średnio trudne

Polędwiczki wieprzowe znane są ze swojej delikatności a z dodatkiem śliwki stanowią pyszne atrakcyjne danie na codzień lub od święta.

Składniki

  • 800 g polędwica wieprzowa
  • 40 g plastry boczku
  • 100 g suszone śliwki
  • 100 g marynata
  • 300 g pieczarki
  • 4 łyżki masło
  • 1 szt. Kostka Warzywna Vegeta
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Plastry boczku pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  2. 2.
    Dodaj masło i pokrojone pieczarki. Następnie dodaj śliwki i duś na wolnym ogniu przez ok.10 minut. Podlej bulionem ok. 150 ml sporządzonym z Kostki Warzywnej Vegeta (1 kostka/500 ml wody).
  3. 3.
    Polędwiczki wieprzowe pokrój w paski grubości 2 cm i usmaż na oliwie na dużym ogniu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  4. 4.
    Do polędwiczek dodaj przyrządzone pieczarki ze śliwkami i boczkiem. Możesz podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.

Porada

Zamiast pieczarek można użyć grzyby shitakee lub połączyć oba gatunki.